Renovering

Vi renoverar din flygel eller ditt piano

Vi renoverar din flygel också om du är intresserad

1200-9407

Byte tangentbeläggning

1200-9416

Flygelrenovering

När skönheten kom till byn

http://www.arbetarbladet.se/kultur/nar-skonheten-kom-till-byn

New York-byggd skönhet kom till Ockelbo med slaktarbilen, nu återinvigs den renoverade Steinwayflygeln.

  •  New York-byggd skönhet kom till Ockelbo med slaktarbilen, nu återinvigs den renoverade Steinwayflygeln.

  •  New York-byggd skönhet kom till Ockelbo med slaktarbilen, nu återinvigs den renoverade Steinwayflygeln.

  •  New York-byggd skönhet kom till Ockelbo med slaktarbilen, nu återinvigs den renoverade Steinwayflygeln.

Det är inte vilken pianokonsert som helst som ska hållas i Ockelbo i dag. En Steinwayflygel från 1916 ska återinvigas. Men hur hamnade denna New York-byggda dyrgrip hos ortens missionsförsamling?
Några karlar i Ockelbos missionsförsamling lånade Hedmans slaktarbil. Det var året 1958. De skulle åka till Stockholm för att lasta, inte kalvar eller grisar, utan ett musikinstrument. En blänkande Steinwayflygel. Ockelbos utsända betalade med sex tusenlappar. En dam i församlingen hade skänkt medel. Sedan dess har flygeln gett klang i Missionskyrkan i Ockelbo. Skönheten från New York kom till byn. Skrönan om hur Steinwayflygeln införskaffades och om hur värdefull den är, har nya generationer växt upp med. Fast alltså, den är sann. Jag har den från Börje Grönberg i Ockelbo, som hört den från sin bror och sin far. Som var med den där dagen.Brodern jobbade i Stockholm på 1950-talet och hade fått tips om en begagnad flygel. Församlingen hemma i Ockelbo ville byta ut sitt gamla piano mot något finare. Märket Steinway kände man till, att det var det bästa man kunde få. Flygeln hämtades i en privatlägenhet hos en Stockholmsfamilj men måste ursprungligen ha skeppats från USA. Den är märkligt nog tillverkad där och inte i Steinways tyska fabrik. För jämnt hundra år sedan, 1916. ”En riktig skönhet med gedigen gammal känsla”, säger “Dinpianostämmare” som under veckan varit på plats i kyrkan för att finjustera instrumentet.Flygeln har nämligen varit på nya äventyr. I Leksand på helrenovering. De tyg- och hjortskinnsklädda klubborna som slår mot strängarna hade blivit nernötta nästan till träet. Mekaniken lyftes ur. Och hela flygelskalet har varit en vända till Polen för omlackering.– I princip allt är utbytt utom stålramen och klanglådan, berättar Börje Grönberg.– Men det var det värt. Om man jämför med bilar är det här en Mercedes.De sex tusenlappar som Steinwayflygeln kostade 1958 motsvarar i dagens penningvärde drygt 75 000 kronor.Men renoveringen blev dyrare. Ungefär 100 000 kronor tvingades missionsförsamlingen punga ut med. Hälften fick man i bidrag från Gästrikefonden. Hälften har medlemmarna själva skrapat ihop.

Historien är rörande. Om en kärlek till musiken, som fick 1950-talets Ockelbobor att satsa på ett riktigt fint instrument.

Men minst lika rörande är dagens engagemang. En egen flygelfond skapades. Slantar trillade in från försäljning av blomskott vid kyrkkaffet. Församlingsmedlemmar skänkte penninggåvor vid högtids- och minnesdagar.

Pengarna har räckt även till en ny pianopall och ett flygelöverdrag för att till vardags skydda klenoden från den legendariska fabriken i Queens, New York.

Börje Grönbergs far var organist och skötte musiken i Missionskyrkan i 40 år.

– Han är nog den som spelat mest på Steinwayflygeln genom åren. Men många pianister har kommenterat att den är bra.

Längden är förstås inte lika imponerande som Konserthusflygeln inne i Gävle, 1,8 meter jämfört med Konserthusets 2,2 meter. Den senare en nytillverkad Steinway inköpt för 1,1 miljoner för sex år sedan.

– Men det är sånt tryck i vår flygel, tillägger Börje Grönberg.

Och då menar han verkligen även bokstavligen. Spänningen på strängarna motsvarar 18 tons tryck!

För att strängarna ska kunna vara så hårt spända finns en väldig stålram inuti.

– Jag har själv ägt en enklare flygel där ramen var av trä. Det krävdes enormt tjocka stockar och ändå var det svårt att hålla stämningen, berättar Börje Grönberg.

Den 100-årsjubilerande Steinwayflygeln ska nu återinvigas med en konsert i Missionskyrkan. Äran att premiärspela går till Ockelbosonen Stellan Alneberg, välkänd som organist i Heliga Trefaldighetskyrkan i Gävle.

– Det ska bli väldigt kul. Jag minns flygeln som ett väldigt fint instrument när jag var där för några år sedan. Då var den nystämd men började bli en aning sliten.

Lite Bach, lite Beethoven, lite Schubert, lite wienermelodier och lite annat ska framföras. Stellan Alneberg har valt ett brett program för ett klangmässigt rikt musikinstrument.

– Nu har vi ju en riktig pärla, säger en lycklig Börje Grönberg.

På lördag 27 februari rättar Stellan Alneberg till den nya pianopallen och sänker fingrarna mot elfenben/ebenholts-klaviaturen.