Miljö åtgärder

El & värme

Bergvärme kombinerat med pellets för den kyligare årstiden. För det första: Vi har installerat 120 kvm solcellspaneler som ger mer än 15 MW/år – en stor del av vår förbrukning. Resterande el köper vi från vindkraftverk

Utställningshallen & verkstaden

Första planet byggdes 2001 och våning 2 påbyggdes 2010. I enlighet med våra miljöambitioner är väggtjockleken mer än 3 dm! Fönstren är 3-glas isolerfönster, ventilationen har klimatåtervinning som spar ca 80% av energin som annars skulle blåsa rakt ut.

Vi är inte färdiga, det blir vi aldrig. Ny teknik och ny information ger hela tiden nya möjligheter. Bägge våra fastigheter producerar el! Följ produktionen här:

Elbil

För det andra: Vi kör nästan 5000 mil om året och utför service på piano & flyglar. Nu slipper människa och miljö våra fossila utsläpp med vår nya 100% elbil.

Elbil – 100% Fossilfri som vi laddar med sol och vindkraft.

Solfångare

För det tredje: Vi har även installerat en solfångaranläggning – vattenburen värme som förvärmer bergvärmen. På så sätt behöver bergvärmepumpen inte gå lika mycket och håller då längre. Då blir det en besparing för miljön och elräkningen. Här kan ni se vad den genererar för resultat.